Συμβουλές και τρόποι αντιμετώπισης ορθοπαιδικών παθήσεων.

 • Τι είναι η ειδικότητα της ορθοπαιδικής χειρουργικής;

  Η ορθοπαιδική (εναλλακτικά, ορθοπεδική) είναι ιατρική ειδικότητα επικεντρωμένη στη διάγνωση και θεραπεία των καταστάσεων, διαταραχών και τραυματισμών των μυών, των οστών, των αρθρώσεων, των τενόντων, των συνδέσμων και των νεύρων.

  Ένας γιατρός που ειδικεύεται σε αυτή την ιατρική ειδικότητα ονομάζεται ορθοπαιδικός (εναλλακτικά, ορθοπεδικός) χειρουργός ή ορθοπαιδικός.
  Αποτελεί μια από τις ειδικότητες που εξελιχθήκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς η τεχνολογική επανάσταση έδωσε μια ώθηση, βελτιώνοντας παράλληλα, τα πεδία της διάγνωσης και των εφαρμοσμένων θεραπειών, προσφέροντας καλύτερα χειρουργικά εργαλεία, “πιο έξυπνα”, καλύτερα υλικά, πιο ανατομικά, και πιο βιοσυμβατά αλλά και καινοτόμες θεραπείες που προέρχονται από τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας.

 • Ποιες είναι οι θεραπείες που εφαρμόζονται στην ορθοπαιδική χειρουργική;

  Η ορθοπαιδική αποτελεί μια χειρουργική ειδικότητα, αυτό σημαίνει πως η αποκατάσταση πολλών παθήσεων που έχουν σχέση με το μυοσκελετικό σύστημα, επιτυγχάνεται οριστικά μέσω χειρουργικών επεμβάσεων. Στην πράξη όμως ο ορθοπαιδικός καλείται να παίρνει κλινικές αποφάσεις για την πιο κατάλληλη, εξατομικευμένη θεραπεία εκάστοτε ασθενούς και σύμφωνα με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

  Οι θεραπείες γενικά περιλαμβάνουν :

  1. απλές οδηγίες για την εργονομία και την τροποποίηση των δραστηριοτήτων.
  2. ακινητοποίηση με ειδικούς νάρθηκες – κηδεμόνες ή ορθοτικών.
  3. χορήγηση φαρμάκων.
  4. οι τοπικές εγχύσεις με διάφορες ουσίες όπως για παράδειγμα η κορτιζόνη, το υαλουρονικό οξύ ή τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (αυτόλογη θεραπεία PRP).
  5. η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης.

 • Τι είναι η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση;

  Η αρθροσκοπική χειρουργική είναι μια χειρουργική διαδικασία που συνήθως εκτελείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων στο εσωτερικό μιας άρθρωσης. Με τη χρήση κάμερας υψηλής τεχνολογίας, ο ορθοπαιδικός χειρουργός εισάγει ένα μικρό όργανο, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση.

  Το αρθροσκόπιο περιέχει μια πηγή φωτός οπτικών ινών και μια βίντεοκάμερα που επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει την άρθρωση σε μια τηλεοπτική οθόνη και να διαγνώσει το πρόβλημα, να καθορίσει την έκταση του τραυματισμού και να κάνει τις απαραίτητες θεραπευτικές ενέργειες.

 • Τι είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας;

  Είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης, η οποία είναι μια ασθένεια που προκαλεί απώλεια της οστικής μάζας (αραίωση των οστών) που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κατάγματα από πολύ μικρές κακώσεις. Χρησιμοποιώντας μια μέτρηση πυκνότητας οστού, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τον ατομικό κίνδυνο να σπάσει τα οστά, πριν γίνει.

  Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να μετρήσει την ποσότητα του ασβεστίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων που έχουν αποθηκευτεί στο συγκεκριμένο τμήμα των οστών. Συνήθως οι περιοχές που εξετάζονται με σάρωση οστικής πυκνότητας περιλαμβάνουν τη σπονδυλική στήλη και το ισχίο.

 • Τι είναι η χειρουργική επέμβαση ‘ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ’;

  Η ολική αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για την αντικατάσταση αρθριτικής ή “χαλασμένης” άρθρωσης με μια νέα, τεχνητή άρθρωση, που ονομάζεται πρόθεση. Οι ολικές αρθροπλαστικές μπορούν να εκτελεστούν σε κάθε άρθρωση του σώματος, αλλά συνήθως εκτελούνται στο γόνατο, το ισχίο, τον ώμο και τον αγκώνα.

  Οι αρθρώσεις περιέχουν χόνδρο, μια μαλακή, ελαστική επικάλυψη στα άκρα των οστών, που προστατεύουν τις αρθρώσεις και διευκολύνουν την κίνηση. Με την πάροδο του χρόνου ή μετά από τραυματισμό, ο χόνδρος φθείρεται και σταδιακά δημιουργείται τριβή μεταξύ των οστών αυτό οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία στην συγκεκριμένη άρθρωση. Οι ασθενείς οδηγούνται σε ολική αρθροπλαστική όταν δεν μπορούν πλέον να ελέγχουν τον πόνο με φάρμακα και άλλες θεραπείες και ο πόνος παρεμποδίζει σημαντικά τη ζωή τους.

 • Τι είναι η μαγνητική τομογραφία;

  Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, κοινώς αναφερόμενη ως μαγνητική τομογραφία, είναι μια προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα (όπως τα μικροκύματα και τις ζώνες AM και FM στο ραδιόφωνο σας) για να απεικονίσουν τις εσωτερικές λειτουργίες του σώματος.

  Οι εικόνες που παράγονται από τη μαγνητική τομογραφία βοηθούν τον ακτινολόγο να ανιχνεύσει με σαφήνεια και να προσδιορίσει με ακρίβεια τις διαφορές μεταξύ υγιών και ασθενών ιστών, ειδικά στους μαλακούς ιστούς. Μπορεί να αποκαλύψει πολλά προβλήματα υγείας σε πιο πρώιμα και θεραπεύσιμα στάδια.

 • Τι είναι τα Αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ);

  Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) είναι δημοφιλείς θεραπείες για μυϊκούς και οστικούς πόνους όπως της αρθρίτιδας. Βοηθούν στη καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση του πρηξίματος, του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων.

 • Τι είναι η αρθρίτιδα;

  Η λέξη αρθρίτιδα σημαίνει κυριολεκτικά «φλεγμονή των αρθρώσεων». Η αρθρίτιδα αναφέρεται σε μια ομάδα περισσότερων από 100 ρευματικών ασθενειών και άλλων καταστάσεων που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία και οίδημα των αρθρώσεων.

  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που βλάπτει την μεμβράνη που περιβάλλει τις αρθρώσεις μας, ενώ με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφει επίσης τα οστά και κατά συνέπεια και τις αρθρώσεις μας.

  Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια προοδευτική κατάσταση που βλάπτει αργά τον χόνδρο που περιβάλλει τα άκρα των οστών και είναι συνηθισμένη στο ισχίο, στο γόνατο και στη σπονδυλική στήλη.

 • Τι είναι η θυλακίτιδα;

  Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή ή ερεθισμός του θυλάκου, που είναι ένας γεμάτος με υγρό σάκος που βρίσκεται γύρω από τις αρθρώσεις. Η θυλακίτιδα προκαλεί μείωση ή απώλεια κίνησης στην προσβεβλημένη άρθρωση. Η θυλακίτιδα εμφανίζεται συνήθως στη φτέρνα, το ισχίο, το γόνατο, τον ώμο και τον αντίχειρα.

 • Τι είναι ο χόνδρος;

  Ο χόνδρος είναι ένα μαλακό, ελαστικό, επίστρωμα στα άκρα των οστών, όπου αρθρώνονται, προστατεύουν τους αρθρώσεις απορροφούν τους κραδασμούς και διευκολύνουν την κίνηση.

 • Τι είναι ένας σύνδεσμος;

  Ένας σύνδεσμος είναι μια ελαστική ταινία ιστού που συνδέει τα οστά και παρέχει σταθερότητα στην άρθρωση.

 • Τι είναι ο τένοντας;

  Ένας τένοντας είναι μια ταινία ιστού που συνδέει τους μυς με τα οστά.

 • Τι είναι η τενοντίτιδα;

  Η τενοντίτιδα, είναι μια φλεγμονή ή ερεθισμός ενός τένοντα. Η χρόνια καταπόνηση, η υπερβολική χρήση ή η κακή χρήση ενός τένοντα που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενη βλάβη στο στρες ή σε σοβαρό οξύ τραυματισμό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, φθορά ή πρήξιμο του ιστού του τένοντα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί με πόνο και δυσκαμψία στην περιοχή.

  Η τενοντίτιδα εμφανίζεται συνήθως στον αγκώνα, το ισχίο, το γόνατο, τον ώμο, τον αντίχειρα και τον καρπό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τένοντα.

 • Τι είναι το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP);

  Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα ή PRP είναι ένας τύπος θεραπείας αναγεννητικής έγχυσης για τη θεραπεία τραυματικής αλλά και εκφυλιστικής αιτιολογίας των αρθρώσεων, των μαλακών μορίων (τενόντων και συνδέσμων) αλλά και των καταγμάτων.

 • Πώς γίνεται η θεραπεία PRP;

  Το PRP περιλαμβάνει τη λήψη αίματος από μια φλέβα στο χέρι και τη τοποθέτηση του σε μια ειδική φυγόκεντρο. Τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Τα αιμοπετάλια συνδυάζονται με ειδικό υπόστρωμα για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων. Αυτό στη συνέχεια εγχέεται στην τραυματισμένη ή επώδυνη περιοχή. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι κύκλοι της θεραπείας , μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο πόνος πρέπει να μειωθεί και η βλάβη αποκαθίσταται.

 • Είναι αυτό το ίδιο με μια ένεση κορτιζόνης;

  Όχι. Οι ενέσεις κορτιζόνης γίνονται με την χρήση ενός συνθετικού κορτικοστεροειδόυς που ενίεται στις αρθρώσεις ή τις περιοχές του μαλακού ιστού για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ενώ οι ενέσεις κορτιζόνης σε περιορισμένες ποσότητες μπορεί να είναι χρήσιμες, δεν μεταβάλλουν την υποκείμενη αιτία (διαδικασία της νόσου) και κατά συνέπεια συχνά πρέπει να επαναλαμβάνονται. Υπάρχουν πολλοί τεκμηριωμένοι κίνδυνοι για «υπερβολική κορτιζόνη» και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Το PRP περιλαμβάνει τη χρήση του ίδιου του αίματος του ασθενούς, το οποίο περιέχει φυσικούς αυξητικούς παράγοντες που προάγουν την αναγέννηση του ιστού και μειώνουν τη φλεγμονή. Το PRP στοχεύει να είναι θεραπευτική αγωγή, ενώ η κορτιζόνη δεν είναι. Το PRP δεν έχει παρενέργειες.

 • Ποιες μυοσκελετικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με PRP;

  Το πεδίο εφαρμογής των PRP είναι μεγάλο και όλο προστίθεται στην βιβλιογραφία άλλες ενδείξεις για την εφαρμογή του.

  Ενδεικτικά αναφέρω :
  Οι παθήσεις του ώμου, τραυματισμοί στο στροφικό πέταλο του ώμου, χονδροπάθεια του γόνατος αγκώνα τένις, αγκώνα γκολφ (επικονδυλίτιδα), τενοντίτιδα του Αχιλλείου τένοντα και τραυματισμός του τένοντα, θυλακίτιδα του ισχίου, πελματιαία απονευρωσίτιδα, αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου, καθυστερημένη πώρωση καταγμάτων.